Kategorie
 
 
 
 
 

Jak przygotowac jedzenie na łonie natury?

31. października 2023
Jak przygotowac jedzenie na łonie natury?

Jeśli należysz do miłośników biwakowania i pieszych wędrówek, a jednocześnie lubisz gotować i nie chcesz zjadać różnych dań gotowych czy półproduktów, potrzebujesz do tego odpowiedniego sprzętu i narzędzi. Przez przygotowanie żywności w przyrodzie rozumiemy jej termiczne przygotowanie, np. w postaci gotowania lub pieczenia. Przyjrzyjmy się razem, jak możemy przygotować pyszne jedzenie na łonie natury.

OTWARTY OGIEŃ

Rozpalając otwarty ogień w ognisku, należy zawsze pamiętać, że w niektórych miejscach w przyrodzie może to być zabronione i niebezpieczne, szczególnie w upalne lato. Zdecydowanie wskazana jest ostrożność i przestrzeganie zakazów. Na otwartym ogniu najczęściej można piec np. klasyczny serdelek i boczek. Jeśli chcesz grillować mięso, z pewnością przyda Ci się ruszt grillowy. Podczas dłuższego pobytu na łonie natury w kilka osób zwyczajowo gotuje się np. gulasz lub bigos. Dobry gulasz możesz ugotować na otwartym ogniu, korzystając z kociołka i trójnogu. Aby rozpalić ogień, zawsze miej pod ręką wysokiej jakości i trwałe zapałki lub zapalniczkę lub krzesiwo.

GRILLE I KUCHENKI

Przenośny grill, który zabierasz ze sobą w podróż, powinien mieć kompaktowe wymiary lub umożliwiać składanie. Grille spełniające te warunki to przykładowo model TRAPANI i model CROTONE. Nie zapomnij o węglach lub brykietach do grillowania, narzędziach do grillowania, a nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować na grillu ulubione mięso, warzywa, ziemniaki czy inne przekąski.

Kuchenki działają na różnych zasadach. Istnieją przykładowo kuchenki gazowe, spirytusowe i na paliwo stałe. Zestawy kuchenek spirytusowych lub kuchenek na paliwo stałe mają zazwyczaj kompaktowe rozmiary i obejmują naczynia, np. patelnię i garnek. Ponieważ takie zestawy mają kompaktowe rozmiary, pozwalają na przygotowanie jedzenia dla 1 do 2 osób. Nadają się bardziej do uprawiania turystyki pieszej niż do biwakowania i bardziej nadają się do przygotowywania półproduktów lub podgrzewania gotowego jedzenia. Dania czeskiej marki EXPRESS MENU to gotowe i smaczne posiłki odpowiednie na podróż.

Kuchenki gazowe zasilane są wkładami gazowymi. Wybierając kuchenkę gazową, pamiętaj o doborze odpowiedniego dla niej wkładu gazowego. Kompaktowa kuchenka gazowa to przykładowo model SPIDER. Model HEAT & COOK jest o tyle ciekawy, że może pełnić funkcję kuchenki gazowej, a także grzejnika gazowego/kaloryfera.

 

Dołącz komentarz

...

Dodaj odpowiedź na komentarz:

... Anuluj
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pełna (Desktop) wersja